Slimību profilakses un kontroles centrs

Vēdertīfa uzliesmojums Ugandā

13.03.2015
 

Ugandā, Kampalā 2015.gada sākumā sākās vēdertīfa (Salmonella Typhi) uzliesmojums, un līdz marta sākumam kopumā reģistrēti jau 1940 aizdomīgi gadījumi. Uzliesmojums skāris visus galvaspilsētas Kampalas rajonus un apkārtni.

 

Visvairāk skartās grupas ir jauni vīrieši vecumā no 20 līdz 39 gadiem. Lielākā daļa gadījumu strādā uzņēmējdarbības sektorā vai kā gadījuma strādnieki. Skarti arī pārtikas un sulu pārdevēji un pavāri, līdz ar to radot potenciālu plašai slimības izplatībai.

 

Sākotnēji Salmonella Typhi uzliesmojums tika laboratoriski apstiprināts 4 no 16 pārbaudītajiem paraugiem, 5 paraugos konstatēts Salmonella paratyphi A. Piesārņots dzeramais ūdens un sulas ir atzītas par galvenajiem infekcijas avotiem. Vairums pārbaudīto ūdens avotu ir stipri piesārņoti ar Escherichia coli un fekālijām.

 

Ar PVO un citu partneru atbalstu (CDC, UNICEF, Sarkanais Krusts u.c.) valsts īsteno kontroles pasākumus. Slimības uzraudzība ir uzlabojusies, un situācija tiek kontrolēta, lai nodrošinātu vadlīnijas lēmumu pieņemšanai. Nedrošie ūdens avoti ir slēgti, skartajās vietās tiek izsniegts drošs ūdens un turpinās intensīva sociālā mobilizācija, lai informētu iedzīvotājus par piesardzības pasākumiem.

 

Vēdertīfs ir bakteriāla slimība, ko izraisa Salmonella typhi. Izraisītājs tiek pārnests ar ēdieniem vai dzērieniem, kas piesārņoti ar inficēto cilvēku fekālijām un urīnu. Simptomi parasti sākas 1-3 nedēļas pēc inficēšanās, un var būt viegli vai smagi. Slimības simptomi: augsta temperatūra, vājums, galvassāpes, aizcietējums vai caureja, rozā krāsas plankumi uz krūtīm, un paplašināta liesa un aknas. Vesela pārnēsātāja stadijai var sekot akūta slimība. Vēdertīfu ārstē ar antibiotikām, tomēr rezistence pret antibakteriāliem līdzekļiem ir plaši izplatīta. Asimptomātiski slimības pārnēsātāji būtu jāizslēdz no pārtikas aprites.

 

Pasaules Veselības organizācija neiesaka nekādus ceļojumu vai tirdzniecības ierobežojumus uz Ugandu, pamatojoties uz pašlaik pieejamo informāciju.

©SPKC 2020. Visas tiesības rezervētas.
Jautā SPKC