Aktualitātes

Uzturs ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem cilvēka veselībai. Tādēļ neatkarīgi no cilvēka izvēlētā uztura, tam ir jābūt sabalansētam, daudzveidīgam un veselīgam, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamo enerģiju, uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām. Nepietiekama uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu uzņemšana ilgtermiņā var negatīvi ietekmēt organisma darbību, piemēram, imunitātes novājināšanos, nervu sistēmas darbības traucējumus, veicināt osteoporozes, anēmijas (mazasinības) attīstību, svara zudumu vai palielināšanos.

Lai informētu sabiedrību par veselīga uztura pamatprincipiem, Veselības ministrija izstrādāja divus jaunus uztura ieteikumus. “Veselīga uztura ieteikumi sievietēm grūtniecības laikā” paredzēti veselām sievietēm, lai sniegtu rekomendācijas veselīgam un sabalansētam uzturam grūtniecības laikā. Ieteikumus izstrādāja, pamatojoties uz Dr.med. L. Meijas un Dr.med. D. Rezebergas ieteikumiem veselības aprūpes speciālistiem “Piemērots uzturs, plānojot grūtniecību un grūtniecības laikā, – veselīga dzīves sākuma pamats”, Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām un Ziemeļvalstu uztura ieteikumiem.

“Veselīga uztura ieteikumu veģetāriešiem” mērķis ir informēt sabiedrību par sabalansēta uztura pamatprincipiem veseliem pieaugušajiem, kas veic mērenas intensitātes fiziskas aktivitātes, ievērojot veģetāru diētu. Šajos ieteikumos iekļauti uztura ieteikumi ovolaktoveģetāriešiem, kuri no uztura ir izslēguši gaļu, zivis un jūras produktus, kā arī pārtikas produktus, kuru izejvielās tiek izmantota gaļa, kauli, zivis vai jūras produkti.